After Effects

Welcome to the Adobe After Effects feedback page. Submit feature requests and bug reports to the After Effects team via this UserVoice site and see what ideas or issues other users have shared.

  • Type into the idea field to search for submissions or choose from the categories in the sidebar
  • Check out other submissions and vote for the ideas you like
  • If your feature idea or issue is not listed, post it

The UserVoice feedback pages are for feature requests and bug reports only. Upload only content that you have permission to use and refrain from posting personal information (e.g. address, phone number, email, or credit card) or abusive content (spam, phishing links, vulgar language, etc.). Tips for submitting useful feedback

UserVoice is a third-party platform for product feedback. Please note that feedback is voluntary, and you give Adobe a right to use feedback you provide without restrictions.

For all other questions and discussions, visit the After Effects community forum.

  • Hot ideas
  • Top ideas
  • New ideas
  • My feedback
  1. 16.0.1 preview not playing back in real time

    Experienced user.
    iMac Pro (2017)
    Processor 3.2 GHz Intel Xeon W
    Memory 64 GB 2666 MHz DDR4
    Graphics Radeon Pro Vega 64 16368 MB

    After Effects had been working perfectly fine up until today. I cannot get (ram) preview to playback in real-time for the life of me, which is problematic when you're animating to voiceover. "Cache before playback" is checked. "If caching, played cached frames" is unchecked.

    I'm assuming it's just a bug that needs fixed.

    3 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Performance  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  2. AE 2019 Preview Renders Unusably Slow

    For some reason, comps in After Effects are spontaneously vacillating between previewing smoothly with almost no stutters, and suddenly screeching to a crawl, making it impossible to work even at quarter view. The comp is composed of simple 2D layers, and my machine is more than capable of rendering the preview as it's running an i9 9900K, 64Gig of 3200mhz cl15 ram, SSD storage and a 2080ti.

    3 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    5 comments  ·  Performance  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  3. sampleImage script command

    This is both a ExtendScript bug report and a feature request.

    Bug first. This "hack" worked in earlier versions of AE:

    var sliderControl = layer("ADBE Effect Parade").addProperty("ADBE Slider Control");
    sliderControl.name = "temppscontrol";
    sliderControl(1).expression = "thisLayer.sampleImage([300,50], [1,1])[3];";
    var alpha = sliderControl(1).value;
    alert(alpha)

    It would get the sampled alpha from an AVLayer. It doesn't return the correct value any more, because the script moves on before the sampleImage expression has run.

    Feature request: It would be nice if sampleImage was simply included in ExtendScript.

    3 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    3 comments  ·  General  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  4. Option to unlink time between multiple comp viewers

    When working with multiple viewers, one of which is locked in order to view that precomp, it would be great to have an option to not have the time linked between the locked viewer and the main comp viewer. I have a precomp that is 2 seconds long. It starts about 3 seconds into my main comp. When scrubbing to 0:03 in the main comp, the precomp viewer window goes blank, because the precomp doesn't have enough footage to show, because it's only 0:02 long.

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    Resolved  ·  2 comments  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  5. BUG Report: Track mattes broken in AE 2021

    I just updated to AE 2021 (18.0) and track mattes are suddenly not working in the timeline. It's an incredibly basic thing, I have footage on layer 2 and I want to use layer 1 (directly above it) as the matte. Pretty straightforward. But when I set layer 2 to Alpha Matte, nothing happens. It does turn Layer 1 off, as it's supposed to, but Layer 2 is still visible even outside the bounds of Layer 1. I can move Layer 2 around the frame and it's not being masked at all by layer 1, it just shows the entire…

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    Resolved  ·  13 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  6. Draft 3D ground plane bug

    Just tried the new draft 3d and ground plane and I am getting this on my viewport (see the following image). It seems like there is no refresh on the viewport.
    Win 10
    Gtx 1060
    Ryzen 9 3900X

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Performance  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  7. The latest After Effects crash when installed the Joystick N Slider Ae Script

    When I open my After Effects this morning, and every time when i opened it would crash and give me an error message wrote some issues with Joystick N Slider script. It would work when I delete the script from Ae. Please check this out because this script is quite important for animators and motion designers who use Ae for everyday working. Thanks

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    2 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    The underlying issue of ScriptUI panels set to the “Use Legacy UI” caused a crash has been fixed in the March 2021 ( version 18.0 ) release of After Effects. Please let us know if you continue to see any crashes when opening script panels.

    Thanks,
    - John, After Effects Engineering Team

  8. Urgent Bug in 2020 - 3D Reference Axis Causes Instant Crash

    Turning on the 3D Reference Axis in 2020 causes an automatic crash.

    For days I've been trying to figure out why some of my older projects were crashing in 2020 when I opened a comp, and I just realized it's because the 3D Reference Axis was on in those comps.

    To recreate the problem, simply add a Camera layer to any comp, and turn on the 3D Reference Axis.

    I'm on an iMac running Big Sur, but I get the same results on Catalina, and on a PC running Windows 10.

    Please fix ASAP. I have products that clients can't…

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    1 comment  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  9. AE v17.5 crashing on launch under MacOS 10.13.6 (High Sierra)

    Running MacOS 10.13.6, so I'm currently unable to install a few of the updated apps. That being said, After Effects 17.5 was allowed to be installed. On launch it crashes out every time with the two following errors:

    After Effects error: Couldn't find main entry point for Camera Raw.plugin ( 48::72 )

    After Effects error: unbalanced unprepared. ( 48::30 )

    No way to launch the app without the crash.

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    1 comment  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    Thank you for filing this bug. This problem occurred because the October 2020 release of Adobe Camera Raw is not compatible with macOS 10.13, however the Creative Cloud desktop app did not prevent it from being installed. That has been corrected, however if you’ve already installed v13 of ACR, you will need to uninstall it and reinstall v12.4.

    More information here:
    https://community.adobe.com/t5/after-effects/faq-how-to-solve-after-effects-v-17-5-crash-at-launch/td-p/11522545?page=1

  10. Bug with .setPropertyParameters() for Dropdown Control

    This method seems to generate a "Duplicate item names are not allowed" error when using an array where an index is a substring of another index. This example specifically triggers it: ["HeadTop", "Head", "HeadBottom"]; will not be accepted by the method (the "Head" index seems to throw it off) - But: ["HeadTop", "HeadMiddle", "HeadBottom"] will be accepted.

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    2 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  11. Bug - Opening projects that use 2020 drop-down menu expression controls (Pseudo dialog on startup)

    I love the new drop down expression control effect in AE2020. Unfortunately though I have a bug on opening the project file. I get a dialog box similar to the attached screen grab for each instance I've used the drop-down menu as a master property. The code in the dialog changes for each instance.

    For context, my project file features one precomp with a number of properties controlled by 3x dropdown menus on a control layer for colour, text option and positioning. That precomp is used in 5 other compositions, where using Master Properties I have used different drop down…

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    3 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  12. Compatibility issue - MacBook Pro 16 - AMD Radeon Pro 5300M 4 GB

    I'm using a MacBook Pro 16 with AMD Radeon Pro 5300M 4 GB, and there appears to be a compatibility issue between AE and the graphics card. My composition window is completely distorted with horizontal lines running through it.

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    6 comments  ·  Workflow & interoperability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  13. Interpret footage bug

    AE2020, Mac i7:

    1. There is an asset in project encoded with Apple ProRes 422 LT movie with assigned profile HDTV (Rec. 709) 16-235.

    2. This is incorrect so user selects Interpret Footage.

    3. User sets color management to sRGB working space.

    4. Closes and saves file.

    5. Reopens file and the asset has gone back to the old profile again, HDTV (Rec. 709) 16-235!

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    2 comments  ·  Workflow & interoperability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  14. 2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    3 comments  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  15. (BUG) Preview in after effects 2020 creates a "new" window.

    When i try to preview my scenes a "new" preview window appears and is "off center" and it plays in real time with out lagging. Sometimes that new "window" is not even visible (depens on how much you have zoomed into the scene) adn the original workspace area is just static. I hope my screenshots makes the matter more clear, since it is hard to explain in words. Also, sliding the current time indicatior manually works - Then the "real" preview window is showing what it should.

    Both screenshots is taken during preview. When preview is stopped everything looks normal

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    1 comment  ·  User experience/interface  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  16. Real-time playback improvement needed

    When I try and load up a section of a composition to preview it doesn't play back smoothly even after it is cached.

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Workflow & interoperability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  17. CC Vignette bugs

    Found a very easy way to replicate buggy behavior with CC Vignette.
    1.Put any image or media in the timeline
    2.Create an adjustment layer on top of it and add CC Vignette.
    3. set a couple position keys on the adjustment layer and animate it.
    4. You should see lots of strange behavior on the layers beneath the adjustment layer.

    I ran into this issue lots when working with full-screen comps that had to shift over to split-screen.

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    1 comment  ·  Compositing & effects  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  18. BUG: localeCompare() immediately crashes After Effects!

    Typing localeCompare() into any expression immediately crashes After Effects!

    This also occurs with the majority of autocomplete options for "locale".

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    3 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  19. BUG: TSV data no longer exporting .mogrt / read by Premiere

    I no longer get a pop up warning me that AE is needed to run the .mogrt in Premiere with the TSV data...
    The data is no longer read in Premiere, which it was before the last "upgrade"
    Is there any troubleshooting tipd for TSV based expressions in mogrts?

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    1 comment  ·  Workflow & interoperability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  20. Bring back the link to opening finished renders in the Render Queue.

    Bring back the link to opening finished renders in the Render Queue. In earlier versions clicking the link would open the file's location. This would be the text generated in the "Output to" field.

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  User experience/interface  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  • Don't see your idea?

Feedback and Knowledge Base