After Effects

Welcome to the Adobe After Effects feedback page. Submit feature requests and bug reports to the After Effects team via this UserVoice site and see what ideas or issues other users have shared.

  • Type into the idea field to search for submissions or choose from the categories in the sidebar
  • Check out other submissions and vote for the ideas you like
  • If your feature idea or issue is not listed, post it

The UserVoice feedback pages are for feature requests and bug reports only. Upload only content that you have permission to use and refrain from posting personal information (e.g. address, phone number, email, or credit card) or abusive content (spam, phishing links, vulgar language, etc.). Tips for submitting useful feedback

UserVoice is a third-party platform for product feedback. Please note that feedback is voluntary, and you give Adobe a right to use feedback you provide without restrictions.

For all other questions and discussions, visit the After Effects community forum.

  • Hot ideas
  • Top ideas
  • New ideas
  • My feedback
  1. 1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    Needs More Info  ·  1 comment  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  2. AE CC 2019 keeps crashing

    I didn't experience any immediate problems after updating to the new version, and I was actually excited about it. However, today the problems started. I was masking a layer, when all of a sudden AE crashed and I got this error on my screen "<140735526355840> <BEE_MiscTasks> <5> Set Artisan Task: Classic 3D". Tried googling but couldn't really find a solution for this specific problem. Running AE on a MacBook Pro (Retina, 15 inch, Mid-2015) with OS High Sierra 10.13.6. Now, when I try to open the project the app keeps freezing.

    32 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    34 comments  ·  General  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  3. Remember output folder for every project

    My life would be days longer if After effects was able to render to the same folder the project rendered to last time instead of switching to the last place chosen regardless of wether it was a different project file (which makes no sense to me)

    Having to work quickly on multiple projects in the same timeframe leaves me with scatterer render files that swell the hard drive and take an age to sort through down the line.

    44 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    6 comments  ·  General  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  4. There's a bug - when you add a horizontal guide, performance slows way down. Hiding them improves it. Very weird!

    There's a bug - when you add a horizontal guide, performance slows way down. Hiding them improves it. Very weird!

    3 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    10 comments  ·  Performance  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  5. BUG: Expression Breaks RAM Preview/Memory Leak

    I have been working on a project for 10+ hours. It uses nested compositions and expressions referencing between compositions. One of the expressions is a for-loop that runs the sampleImage() expression four times - this expression in particular seems to be causing a lot of problems and throwing "internal errors."

    The project has reached a point where it loads fine if all expressions are disabled - the preview updates immediately when I move the time indicator - but as soon as the expression is activated the property color changes from blue to green and hangs there instead of turning red.…

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    Needs More Info  ·  1 comment  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  6. Fix timeline issue in the latest update

    On a macbook air 2017 running mojave 10.14.3, left clicking in the timeline DOES NOT work at all, only option is to right click which somehow registers, the recent update broke left clicking on the timeline and no layers can be clicked, this is a major bug and paralyzes my work. Please get it fixed ASAP

    5 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    7 comments  ·  General  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    Thank you for reporting this bug.

    We are currently investigating this problem but are having difficulty reproducing the issue. To isolate and fix the problem, if you are experiencing this we would like to know:

    - What OS and version are you using? (ex., Windows 10 or macOS 10.14.3)
    - What hardware are you using? (ex., 2018 MacBook Pro or MacBookPro15,2 (A1989)
    - Did the problem always occur since you first installed After Effects 16.1 or did something trigger it?
    - If something triggered it, does restarting After Effects clear the problem? Restarting the computer? Clearing the After Effects preferences?
    - If something triggered it, what is the trigger?

  7. Bug Report - AE 16.0.1 - Lumetri Scopes not displaying anything after some use.

    When using the Lumetri Scopes, after having AE open for some time, the scopes themselves disappear and there seems to be no way to get them working again. I can close the scopes panel and reopen it and also try to change what scopes are displaying but nothing works. Must restart AE for them to work again. Problem typically occurs when changing from one composition to another.

    4 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    4 comments  ·  User experience/interface  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    Thank you for this bug report.

    Are you also using external video preview via Mercury Transmit? (Preferences > Video Preview)

    When the problem starts, try enabling and then disabling Mercury Transmit. You could also try pressing the / key on the numeric keypad.

    (Under the hood, Lumetri Scopes captures the frame using Mercury Transmit. Although Transmit does not need to be enabled in the prefs for Lumetri Scopes to do this, I’m curious if toggling it on/off would help, or maybe there is a conflict with another Transmit device.)

  8. Audio and video playback bugs

    I'm Japanese. I use Google Translate.

    When playing back only the audio on the After Effects timeline, the beginning of the audio is cut off and it can not be played back properly.
    How, if you play video and audio simultaneously, you can play audio normally.

    This happens even if the composition has only an audio layer.

    You can confirm that After effects are playing in real time from the information panel.

    The environment of PC is as follows.

    Windows Main PC
    CPU: Core i7-8700K
    Memory: 32GB
    GPU: RTX 2080
    After Effects: CC2019

    Windows Sub PC
    CPU: Core i7-7700K
    Memory:…

    7 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    1 comment  ·  General  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  9. "more options" in interpret footage not showing

    When I hit the "more options" buttion in "interpret footage" settings, it gets blue (like it's been activated) but nothing else happens.
    Would be quite handy, because EVERY video Import now seems to be all green and it would be cool to do something about that.

    5 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    6 comments  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    Thank you for filing this bug report.

    We need more information in order to investigate:

    - What format is the footage that you are working with?
    - What version of After Effects are you using? The version number can be found in the About After Effects dialog (ex., After Effects 16.0.1).
    - What OS and version are you using? (ex., Windows 10 or macOS 10.13.6)

  10. Issue: "After Effects has encountered a failure related to GPU-enabled effects on this frame" message

    Issue:

    "After Effects has encountered a failure related to GPU-enabled effects on this frame" message

    Message states "After Effects has encountered a failure related to GPU-enabled effects on this frame. This is likely because your GPU is out of memory."

    Suggestion:

    Decreasing your rendering resolution, close application that may be using GPU resources, or set this project to render effects using "Mercury Software Only" in: File -> Project Settings -> Video Rendering and Effects

    In my case, I opened AE only while working on a project. I couldn't render the clip with mask transition.

    My GPU is GTX1060. "Video Rendering…

    4 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    4 comments  ·  Compositing & effects  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  11. Give us a proper bug reporting tool.

    If I am posting a bug report, I am not giving Adobe an "idea." Everything about this reporting page indicates that anything posted here will be completely ignored. Honestly, it's insulting that a subscriber giving Adobe almost $60 a month should be treated this disrespectfully. Put in a proper bug reporting mechanism that prioritizes bug reports and offers some kind of feedback to indicate whether the bug has been addressed or deemed invalid.

    12 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    5 comments  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    What additional features would you like to see in a bug reporting tool?

    The UserVoice platform is a new tool (as of 2018) that Adobe DVA product teams are using to track user feedback, and allow public voting and commenting on suggestions. Prior to this, reports were not visible to the public, so no voting or discussion could occur on a given report.

    Submissions to this site are reviewed by the Adobe DVA product teams. Not every submission will receive a response, but we are reading the submission and using the feedback in our planning process for future updates to After Effects, Premiere Pro, and our sibling applications. We’ve closed many submissions to this site as completed after a new update has been released, when the submission was addressed by the update. Other submissions are closed as not actionable, or declined, if the request does not align with our development…

  12. Bug Report: File name and Location Template keeps defaulting to non-existing template

    I have found for a few versions of AE that if I make an "Output File Name and Location Template", then delete that template completely and make a new one, that the output will keep using that template that was first made. Even if I just set the most basic "Comp Name" template as the default, it will still go back to using that original template that I made, that I no longer want to use. So each time I go to render, I need to choose a template to get rid of what it defaults to.

    7 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    Needs More Info  ·  6 comments  ·  User experience/interface  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  13. AE 2018 Keyboard lag on Mojave

    Just bought a new iMac - AE 2018 has a really frustrating keyboard input lag. Even if you type slowly it misses characters as you type (adding text or just using the interface i.e. naming folders, changing values, pressing spacebar etc). It's incredibly frustrating.

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    2 comments  ·  User experience/interface  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  14. Still can't use 4K monitors with AE

    We are up to v16of this program and I am still unable to use my 4K monitors to the fullest (or close to it) because I get random black vertical lines on my timeline when scrubbing or previewing, and also RAM preview does not work. It just won't preview in real time.

    I have to set my monitors to the Windows recommended scaling of 200%, which makes everything bigger, but I would like to set it to 150%-175% to have more real state. I think this is something that should get attention as i'm pretty sure many people have this…

    11 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    2 comments  ·  Performance  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  15. Audio playback is choppy - Bug

    Audio playback is choppy and sometimes slows to a crawl in After effects. This happens even without any video in the comp on my win7 PC.
    My configuration is 2x8 core Xeon E5-2630
    32GB RAM
    SSD cache disc
    Audio works fine in all other applications so I assume this is an AE bug.

    8 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    3 comments  ·  General  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    Thank you for filing this report.

    We need more information before we can investigate this problem.

    Is the audio choppy only while After Effects is rendering previews, or after the composition is cached in RAM and playing back?

    While After Effects is rendering a preview, audio playback may be choppy or slowed down, as playback at this point may not be real-time.

    Once the preview is rendered and cached (the rendered frames are represented by green marks in the Timeline panel), playback should be real-time and audio playback should be smooth.

    You can determine whether or not playback is real-time in the Info panel.

    If the problem is only that audio is not smooth while previews are being rendered, you can disable audio during rendering in a couple of different ways:
    - In the Preview panel, enable the Cache Before Playback option. This causes After Effects to not attempt playback…

  16. Alpha + RGB is missing!

    I don´t know how Adobe where thinking but this in fact risk do harm and damage my business.

    Where is the old RGB+Alpha function when rendering AVI and other formats?

    Please restore the Alpha render functions in After Effects immediately!

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    3 comments  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    Thank you for filing this report.

    Nothing has changed in the ability of After Effects to render RGB + alpha channels to AVI or other formats.

    As always, the availability of alpha depends on which codec you are rendering to. Not all codecs support alpha channels. Depending on your workflow, you may need to open the Format Options dialog and change the codec you are rendering to.

    When rendering to the AVI format, very few codecs support alpha channels. The AVI None (uncompressed) codec does, and is the default format and codec on Windows.

    When rendering to the QuickTime format, there are more codecs that do support alpha channels, but not all do. For example, most Apple ProRes codec flavors do not; only ProRes 4444 supports an alpha channel. Other codecs that do support an alpha channel include Animation, GoPro CineForm, and None. Some flavors (“resolutions”) of Avid DNxHR support…

  17. In panel 3 add a video play button

    Yes I am new to After Effects, just loaded it, but 30 years working software, including Light Room and Photo shop, you don't have a play button??
    Add a play button for newbies. And yes, I am off to watch and learn from the tutorials

    4 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  User experience/interface  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    Thanks for filing this suggestion.

    The play button in After Effects, and other playback controls, are in the Preview panel. In the Default and Standard workspaces, you can find the Preview panel docked in the column of panels along the right side (underneath the Info and Audio panels). You can undock and/or reorganize the panels to your liking.

    I appreciate that you expect the play controls to be in the same window as the video, which is a common convention for video playback applications. And I agree with you that we should move the playback controls in After Effects. The design After Effects is currently using was made before that convention was common, and had solid logic at its time. While we’ve considered changing that UI, changes to an established application like After Effects come with many complications, and we need to be sure that the benefits of such change…

  18. video preview overlapping second monitor

    I have a Windows 10 machine with a 2-monitor setup. Whenever I enable mercury transmit on the second monitor to use it as a client monitor, it creates a preview that's too large for the screen and extends onto the screen I'm working on. (I've attached a file that shows what I mean.)

    I'm working on a Windows 10 Pro machine with 2 Geforce GTX 1080 TIs bridged together. Admittedly, the screens are different resolutions - but that never seemed to affect anything when I used these exact screens with a Mac. Any help would be greatly appreciated.

    Thanks!

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    3 comments  ·  User experience/interface  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
  19. phantom time indicator

    When I select a layer and hit "i" or "o," there is a phantom time indicator that appears there, but the physical one stays where it was. I've attached a picture of what it looks like. Thanks.

    4 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    2 comments  ·  User experience/interface  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    Thank you for filing this bug report.

    To investigate this, it would be most helpful if you could send us a project file that demonstrates the issue. My suspicion is that this only happens when the layers are in a specific state.

    Post a link to your files here, or if you prefer not to post publicly you can send it to aebugs@adobe.com. (If you send to that address: A) Do not send .zip files, they will be blocked; renaming to .thisisazipfile is OK. B) Post a comment here when you have sent the email. I need to manually check that inbox.)

  20. Rendering frames to DPX fails randomly prior to completion after the latest update, sits idle, must reset render options & click render -BUG

    Updated to latest After Effects update on 4/6/19. Rendering is not reliable. Render creates a random number of complete DPX frames before ending prematurely and returning to a normal GUI working state. Programs does not crash, only the render stops and has to be set up again and the render button must be clicked again. Fails multiple times during the course of rendering 300 frames of DPX. Very high aggravation, factor please fix.

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    2 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    Thank you for filing this bug report. We need additional information before we can investigate this problem.

    What OS and version are you using? (ex., Windows 10 or macOS 10.14.3)

    Do you receive any error messages? Is there a log file in the render output folder that indicates which frames were rendered or not?

    Are you rendering via the render queue in After Effects with the UI open? Or are you using the command-line renderer, watch folder rendering, a distributed rendering solution, or other?

    It may help if you provide us with a project file that demonstrates the problem (with the item queued and ready to render) and a screen recording of the problem in action. Post a link to your files here, or if you prefer not to post publicly you can send it to aebugs@adobe.com. (If you send to that address: A) Do not send .zip files,…

  • Don't see your idea?

Feedback and Knowledge Base