Media Encoder

Welcome to the Adobe Media Encoder feedback page. Submit feature requests and bug reports to the Media Encoder team via this UserVoice site and see what ideas or issues other users have shared.

  • Type into the idea field to search for submissions or choose from the categories in the sidebar
  • Check out other submissions and vote for the ideas you like
  • If your feature idea or issue is not listed, post it

The UserVoice feedback pages are for feature requests and bug reports only. Upload only content that you have permission to use and refrain from posting personal information (e.g. address, phone number, email, or credit card) or abusive content (spam, phishing links, vulgar language, etc.). Tips for submitting useful feedback

UserVoice is a third-party platform for product feedback. Please note that feedback is voluntary, and you give Adobe a right to use feedback you provide without restrictions.

For all other questions and discussions, visit the Media Encoder community forum.

  • Hot ideas
  • Top ideas
  • New ideas
  • My feedback
  1. H264 Blu Ray encoded files from AME 2019 cause Encore CS6 to crash

    AME 2019 Blu Ray encoded files cause Encore CS6 to freeze, AME 2018 encoded files work fine.
    Please fix.

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    1 comment  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  2. Media Encoder crashes during renders when I am streaming video (Youtube, etc)

    Mac OS Sierra
    MacBook Pro 2017 (15 inch)
    Intel I7, 2.8GHz
    16GB 2133 LPDDR3
    Radeon Pro 560 4096 MB
    Intel HD Graphics 630 1536 MB

    Media Encoder will crash - computer restarts - when streaming video is playing in a web browser.

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    1 comment  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  3. 12.0.1 Crashes constantly, had to down grade to 12.0

    I had to downgrade the recent update because it just would not work on my system. I had to downgrade Premiere Pro as well. Before that that I tried uninstalling and re-installing, checked startup and services to make sure everything was enabled, etc. I have an older laptop on Windows 10 and I keep everything up to date. I have not worked with the any of the other recent upates yet to se if they have similar issues.

    2 votes

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  4. crash on render start but only when GPU acceleration is enabled (Intel 11th gen 30.0.101.1660)

    OpenCL rendering in "Mercury playback engine" will crash with multiple file types on up-to-date intel drivers iris xe. Setting the renderer to software only will fix.

    Driver Info
    ProviderIntel Corporation
    Version30.0.101.1660
    Date3/18/2022

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    1 comment  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  5. spaces

    Media Encoder just crashed my Spaces app/os feature on Monterey 12.2.1 on my M1 max 14" 10 core. Spaces does not work in my hot corner, or on my mouse using finger swipe to change spaces. I am reporting to Mac as well

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  6. Make it so I don't need to restart media encoder every time I need to export BRAW

    Even in 2022, exporting a simple clip from premiere with BRAW will result in black and red bars if you don't manually exit ME and re open it for every single clip... and you better check your exports... waste of time and massive frustration for no reason.

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    1 comment  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  7. BUG: Not matching source size

    Trying to render a 375x600px comp to h.264, AME resizes to 374x600 when match source is checked. When manually inputting 375, it changes it back to 374. WTF. Getting the same behavior in premiere's Export Media panel, and doesnt matter if I send to AME from premiere or after effects.

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  8. BUG: Media Encoder 22 just freezes with new multi-frame rendering feature

    Media Encoder 22 just freezes during render at exact point with new multi-frame rendering feature enabled. It happens when composition has some effects: wave warp and turbulent displace in my case (also there was duik rigged character). After closing and reloading Encoder it is impossible to add project to it from AE and PC needs to be restarted. When multi-frame rendering is off - everything is ok.

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  9. BUG: Re-rendered After Effects files often cause error retrieving frame during export.

    When working on projects with AE renders, I'll often have to modify them after a draft is submitted. I'll render to the same file name so they'll automatically pop into the PP timeline. This will randomly cause an error in Media Encoder. The actual AE render is not corrupt. 99% of the time simply going back into PP and playing the clip will fix the problem and the same ME queue item reset will render correctly. Doesn't seem to matter if it's Alpha channel or not, always using either ProRes or DNx.

    This is not a new problem - I've…

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  10. Music audio ducking is not working for HEVC h.265 files

    Music audio ducking is not working for HEVC h.265 files

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  11. Fix mercury engine!

    Like premier pro media encoder destroys my projects. Made a slideshow with a few effects like an outline and a shadow.
    Result in media encoder is half all placements are off, effects only show up occasionally.
    Was pretty happy with photoshop and lightroom whihc is why i decided to use adobe products for video as well. The experience is plain bad, loses my time and costs quite a lot, even when not factoring in loss of time.
    Very much disappointed,
    Writing this while downloading da vinci resolve.

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  12. BUG: media encoder not exporting all layers in timeline if there are nested layers...

    have Beta testers that do intense editing test your products and stop releasing broken programs..

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  13. Permission inheritance for temp files and folders

    When rendering AE-comps via AME, the created _AME folder and the tmp.aep files lack the correct permissions, resulting in failed renders with the log underneath.

    When manually changing the permissions in MacOS (select the parent folder and Apply to Enclosing Items), AME can render it.

    My request: make sure that all created folders and files inherit permissions form their parents.

    Log:

    • Source File: /[path]aep_AME/tmpAEtoAMEProjec[this was my filename].aep
    • Output File: [this was my output path]
    • Preset Used: DNX HQX 1080p 25
    • Video:
    • Audio:
    • Bitrate:
    • Encoding Time: 00:00:00 04/28/2021 10:54:54 AM : Encoding Failed ------------------------------------------------------------

    Could not read from the source. Please…

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  14. Dynamic Link broken between AE / Premiere and ME on Big Sur

    Hey guys, I have a pretty big issue that we started discussing in the support forum, and it seems like more user are affected.

    https://community.adobe.com/t5/adobe-media-encoder/dynamic-link-issues-mac-big-sur/m-p/11921027

    I thought it's best if you guys read the thread as there is a lot of detail in there.

    If you'd like, I'm more than happy to arrange a call with an engineer, you can access my computer remotely and we can do more digging together.

    I think I exhausted my options for now ;)

    Many thanks and hopefully speak soon!

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  15. Media Encoder freezing or crashing when trying to change output format or read XMP

    I have created and edited a compostion in After Effects and tried to export it via Media Encoder. If I now try to change the output format to 1080p Youtube for example, the program starts loading infinitely and crashing after a while. If I just try to start the render process it is the same.

    My versions:

    After Effects V 18.0

    Media Encoder V 15.0

    What I have done so far:
    - Cleared Disk Media Cache

    • Reinstalled both AE and AME

    • Changed back to an older version in AME

    • Changed the Cache Folders etc. in both AE and AME

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  16. Media Encoder mistakenly encodes MP4 as VR - BUG

    When encoding a ProRes QT to an H264 MP4, AME will sometimes incorrectly interpret the file as VR, which completely messes it up.

    For some reason, the resulting file looks distorted when viewed with some apps (eg: VLC and PotPlayer on Win10), but it looks normal in others (eg: when viewed on Dropbox.com)

    The fix is seemingly to check and uncheck "Video is VR" under the Video export settings. I'm not sure if anyone else has encountered this issue?

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  17. High VRAM usage in Media Encoder causing failure

    I am posting this in a different category, just in case.
    I am noticing 1-2 GB higher VRAM usage when encoding Premiere Pro sequences in Media Encoder than directly in Premiere. So much so, that I must run ME by itself to avoid VRAM-related render failures.

    For example, in order to reliably render my documentary in ME, I have to make sure to quit Premiere first before starting my render queue. But then, I am rendering out three different file formats of this show. After the first one completes successfully, and is between renders VRAM usage stays high. Then, when…

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  18. VRAM Memory Leak With Media Encoder + January Nvidia Studio Driver 461.40

    There is a bug that results in VRAM build up when Media Encoder is running but not doing anything. I have an RTX 3090 and sometimes it'll build up to 18GB when the program is just idle. This doesn't occur with the previous Studio Driver.

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  19. selector 9 error 3 when using 4K H625 GoPro footage

    AME starting from 14.5 till 15.0 beta failes when exporting.

    Short description:

    Source Material is mainly 4k and above from GoPro Hero 7-9.

    This appears only when using Hardware encoding (NVIDIA lastest Studia driver).
    Software encoding works but is due to the unacceptable Runtime not an Option.

    Exporting the same project again the error is at a different timestamp.

    The error appears always between 2 Clips.

    unchecking the following setting in AME "Import sequences natively" allows me to export succesful but the runtime is longer, however not as long as with software encoding..
    Checking the above item produces the error…

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  20. Webm - Fails on last frame

    Fnord's webm all working until the last frame. Force close Media Encoder may leave you with a working file but annoying.

    1 vote

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)

    We’ll send you updates on this idea

    0 comments  ·  Stability  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

    How important is this to you?

    We're glad you're here

    Please sign in to leave feedback

    Signed in as (Sign out)
  • Don't see your idea?

Feedback and Knowledge Base